کمک به حفظ پایداری شبکه برق با شناسایی ماینرهای غیر مجاز
بنابر گفته مسئولان، مجموع تعداد ماینرهای غیر مجاز کشف و ضبط شده از سنوات گذشته تاکنون به بیش از ۲۴۵ هزار دستگاه رسید که این مقدار بیشتر از اوج بار استانهای چهارمحال و بختیاری و خراسان جنوبی و خراسان شمالی است.

در سالهای اخیر، رشد روزافزون ماینینگ (استخراج ارزهای دیجیتال) به یکی از چالشهای جدی برای شبکههای برق در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، تبدیل شده است. ماینرهای غیرمجاز به دلیل مصرف بالای انرژی و عدم رعایت استانداردهای لازم، به یکی از عوامل ناترازی برق تبدیل شدهاند.
ناترازی برق به وضعیتی اطلاق میشود که میزان تولید برق کمتر از میزان تقاضا باشد. ماینرهای غیرمجاز با مصرف انرژی بالا، به طور مستقیم به این ناترازی دامن میزنند. در بسیاری از مناطق، خاموشیهای ناخواسته و قطع برق به دلیل فشار زیاد بر روی شبکه، به یکی از مشکلات اساسی تبدیل شده است. این مساله نه تنها به زندگی روزمره مردم آسیب میزند، بلکه به صنایع و کسبوکارها نیز لطمه میزند.
کشف و ضبط ۱۹۴۲۷ ماینر غیرمجاز در سال در سال ۱۴۰۳
ماینرهای غیرمجاز که هادی سفید مو مجری نظارت و ساماندهی استخراج رمز ارز توانیر در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در سال ۱۴۰۳ با همراهی شهروندان و هموطنان متعهد و مسئولیت پذیر تعداد ۱۹۴۲۷ دستگاه ماینر غیرمجاز از ۲۱۲۳ مزرعه غیرمجاز کشف و ضبط شده است با این اقدام مجموع تعداد ماینرهای غیر مجاز کشف و ضبط شده از سنوات گذشته تاکنون به بیش از ۲۴۵ هزار دستگاه رسید که این مقدار بیشتر از اوج بار استانهای چهارمحال و بختیاری و خراسان جنوبی و خراسان شمالی است.
پیش از این هم محمد الهداد متوسط مصرف برق هر دستگاه ماینر را ۳ کیلووات ذکر کرد و در ادامه افزود: هر دستگاه ماینر ۳.۵ کیلوواتی در هر ساعت حدود یک لیتر گازوئیل یا یک مترمکعب گاز مصرف میکند و مصرف گازوئیل یک مزرعه رمزارز با ۱۰ دستگاه ماینر ۳.۵ کیلوواتی در هر شبانه روز معادل ۲۵۰ لیتر سوخت قاچاق است و ما همچنان جرم انگاری این موضوع را تحت عنوان قاچاق برق پیگیری میکنیم.
ماینرهای غیر مجاز که شناسایی و برخورد با متولیان آن میتواند در کمک به حفظ پایداری شبکه برق موثر واقع شود و در این بین گزارشات مردمی هم میتواند به نهادهای مربوطه کمک شایانی کند؛ در همین راستا هادی سفید مو مجری نظارت و ساماندهی استخراج رمز ارز توانیر در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: با راه اندازی سامانه پیامکی ۳۰۰۰۵۱۲۱ و همچنین همراهی مردم عزیز بیش از ۵۰ درصد کشفیات صورت گرفته حاصل گزارشات مردمی بوده است؛ تا پایان سال ۱۴۰۳ بیش از ۵۰ میلیارد ریال پاداش به گزارشات مردمی پرداخت شده است در خصوص افزایش پاداش در سال ۱۴۰۴ نیز اعلام میشود که هنوز ابلاغی از سوی وزارت نیرو صورت نگرفته است.
در نهایت این مقام مسئول اظهار کرد: شهروندان متعهد و مسئولیت پذیر میتوانند از طریق سامانه پیامکی ۳۰۰۰۵۱۲۱ اقدام به معرفی اماکن مشکوک به ماینر غیرمجاز نموده و علاوه بر دریافت پاداش در کاهش ناترازی برق نیز سهیم باشند.
او افزود: ضمنا در هفته سوم فروردین سال ۱۴۰۴ بیش از ۴ فقره آتش سوزی ناشی از ماینرهای غیرمجاز گزارش شده است که هموطنان میتوانند در جلوگیری از وارد شدن این خسارت نیز به سایر همنوعان دخیل باشند.
نقش ماینرهای غیرمجاز در ناترازی برق، موضوعی است که باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد در این میان گزارشات مردمی میتواند در شناسایی این ماینرها کمک قابل توجهی کند و میطلبد پاداش مناسبی هم برای این گزارشات مردمی از سوی وزارت نیرو تعیین شود.