هزینه‌های گزاف و دستاورد‌های محدود آمریکا در یمن

با وجود صرف میلیارد‌ها دلار و انجام هزاران حمله، حملات آمریکا علیه یمن با خسارات مالی و لجستیکی قابل توجه و موفقیت محدود رو‌به‌رو است.

هزینه‌های گزاف و دستاورد‌های محدود آمریکا در یمن
پایگاه خبری تحلیلی فرامتن :

کارزار نظامی آمریکا علیه یمن متحمل خسارات سنگین مالی و لجستیکی شده است. آخرین مورد از این خسارات، اعلامیه نیروی دریایی آمریکا در روز دوشنبه، ۲۹ آوریل ۲۰۲۵، مبنی بر زخمی شدن یک ملوان در پی سقوط یک فروند جنگنده اف-۱۸ از عرشه ناو هواپیمابر ترومن در حین عملیات در دریای سرخ بود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در ۱۵ مارس ۲۰۲۵ دستور حملات هوایی و دریایی گسترده به ده‌ها هدف در یمن را صادر کرد. آمریکا می‌گوید تا زمانی که یمنی‌ها از هدف قرار دادن کشتی‌های مرتبط با رژیم تروریستی اسرائیل دست برندارند، به بمباران یمن ادامه خواهد داد.

نیرو‌های مسلح یمن و جنبش انصارالله حملات به کشتی‌ها در سواحل یمن را در نوامبر ۲۰۲۳، پس از آغاز جنگ ارتش اشغالگر علیه غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، آغاز و اعلام کرد که این کار را در حمایت از فلسطینیان در نوار محاصره شده غزه انجام می‌دهد.

کارزار ترامپ علیه یمنی‌ها پس از آنکه گزارش‌ها از هزینه کلی بالای عملیات نظامی آمریکا علیه آنها و تاثیر محدود آن در نابودی توانایی‌هایشان پرده برداشت، با انتقادات گسترده‌ای رو‌به‌رو شد. خسارات نظامی آمریکا در کارزار علیه یمن شامل موارد زیر می‌شود.

منابع آمریکایی اعلام کردند که کارزار نظامی آمریکا علیه یمن از زمان آغاز آن در اواسط مارس گذشته تاکنون حدود ۳ میلیارد دلار هزینه داشته است. بر اساس گزارش شبکه سی‌ان‌ان، این کارزار صد‌ها میلیون دلار مهمات برای انجام حملات در یمن مصرف کرده است، از جمله موشک‌های کروز دوربرد JASSM، بمب‌های JSOW، بمب‌های سرشی هدایت‌شونده با جی پس اس و موشک‌های تاماهاوک.

مقامات گفته‌اند که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) تنها در عرض سه هفته از آغاز این کارزار، مهماتی به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار استفاده کرده است. این رقم علاوه بر هزینه‌های عملیاتی و پرسنلی هنگفت استقرار دو ناو هواپیمابر، بمب‌افکن‌های B-۲ اضافی، هواپیما‌های جنگنده و همچنین سامانه‌های دفاع هوایی پاتریوت و تاد در خاورمیانه، است.

یکی از منابع گفته است که پنتاگون برای ادامه این عملیات به درخواست بودجه اضافی از کنگره نیاز خواهد داشت، اما ممکن است بودجه مورد نظر را دریافت نکند. مقامات دفاعی پیشتر گفته بودند که از بمب‌افکن‌های B-۲ که از پایگاه دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند به پرواز در می‌آیند نیز برای انجام حملات علیه یمن استفاده می‌شود.

علاوه بر هزینه مالی بالای کارزار نظامی آمریکا در یمن، گزارش‌ها بخشی از خسارات لجستیکی را نیز رصد کرده‌اند که شامل هواپیما‌های جنگنده، پهپاد‌ها و صد‌ها موشک و پرتابه استراتژیک می‌شود.

این در حالی است که بمباران یمن، بار سنگین‌تری را بر تدارکات تسلیحاتی آمریکا وارد می‌کند. این تدارکات پیش از این نیز برای همگامی با محموله‌های تسلیحاتی مداوم به اوکراین در سه سال گذشته، تلاش‌های قبلی علیه یمنی‌ها، حمایت از زرادخانه نظامی رژیم تروریستی اسرائیل و مقابله در برابر حملات ایران با مشکل مواجه بوده است.

نیروی دریایی آمریکا روز دوشنبه ادعا کرد که یک فروند جنگنده اف-۱۸ در حین انتقال، پس از آنکه خدمه انتقال کنترل آن را از دست دادند، در دریا سقوط کرد. این حادثه پس از آن رخ داد که یمنی‌ها از هدف قرار دادن ناو هواپیمابر ترومن خبر دادند.

بر اساس بیانیه نیروی دریایی آمریکا، در پی سقوط این جنگنده از عرشه ناو هواپیمابر که در حین تلاش برای اجتناب از آتش یمنی‌ها به شدت چرخیده بود، یک ملوان زخمی شد. در این بیانیه آمده است که سایر پرسنل خدمه سالم هستند و تحقیقات در مورد حادثه در حال انجام است.

شبکه سی‌ان‌ان آمریکا به نقل از یک مقام مطلع (که نامش فاش نشده) گزارش داد که این هواپیما غرق شده است و هزینه یک فروند جنگنده اف-۱۸ بیش از ۶۰ میلیون دلار است. جزئیات دقیق تحرکاتی که ناو هواپیمابر آمریکایی برای اجتناب از آتش یمنی‌ها انجام داد، فاش نشده است، اما تصاویر و ویدئو‌های این کشتی در وب‌سایت پنتاگون نشان می‌دهد که کشتی‌های عظیم می‌توانند در یک گردش با سرعت بالا به طور قابل توجهی منحرف شوند.

این حادثه ساعاتی پس از آن رخ داد که یحیی سریع، سخنگوی نظامی نیرو‌های مسلح یمن در یک بیانیه تلویزیونی از هدف قرار دادن ناو هواپیمابر آمریکایی یو اس اس ترومن در دریای سرخ در چارچوب پاسخ به کشتار‌های دشمن آمریکایی علیه غیرنظامیان در یمن خبر داد.

یمنی‌ها روز سه‌شنبه اعلام کردند که ناو هواپیمابر آمریکایی ترومن مستقیما مورد اصابت قرار گرفته و پیش‌بینی کردند که به زودی دریای سرخ را ترک خواهد کرد. خبرگزاری سبا یمن گزارش داد که ناو هواپیمابر آمریکایی ترومن و واحد‌های همراه آن پس از ناکامی در تحقق اهداف تجاوز به یمن، به زودی دریای سرخ را ترک خواهند کرد. این خبرگزاری به نقل از یک منبع یمنی (که نامش فاش نشده) گزارش داد: ما احتمال اصابت مستقیم ناو هواپیمابر آمریکایی در عملیات اخیر نیرو‌های مسلح یمن را منتفی نمی‌دانیم و انتظار داریم که این ناو در هر لحظه صحنه عملیات را ترک کند.

او ادامه داد: عملیات اخیر علیه ترومن، در نتیجه فشار مستمر موشک‌ها و پهپاد‌های یمنی بود و آن را مجبور به عقب‌نشینی کرد. حمله به ناو هواپیمابر برای ساعت‌ها با استفاده از تاکتیک‌های جدید و با استفاده از موشک‌های بالستیک و کروز و پهپاد‌ها ادامه داشت.

این منبع افزود: ما اطلاعاتی در مورد رسیدن واحد‌های همراه ناو هواپیمابر آمریکایی به کانال سوئز در مسیر خروج از دریای سرخ پس از ناکامی در تجاوز به یمن برای جلوگیری از حمایت آن از مردم فلسطین در اختیار داریم.

گزارش‌ها حاکی از آن است که یمنی‌ها از زمان آغاز کارزار بمباران آمریکا پس از آغاز جنگ ارتش اشغالگر رژیم تروریستی اسرائیل علیه غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، حدود ۱۷ فروند پهپاد آمریکایی MQ-۹ Reaper را سرنگون کرده‌اند. بر اساس گزارش سرویس تحقیقات کنگره، هزینه هر پهپاد MQ-۹ Reaper ۳۰ میلیون دلار است. ارزش خسارت بیش از ۱۷ فروند پهپاد MQ-۹ Reaper بیش از ۵۳۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شود.

یک مقام نظامی آمریکا به شبکه فاکس نیوز گفت که واشنگتن تا دسامبر ۲۰۲۴، ۲۳۰ فروند پهپاد MQ-۹ Reaper در زرادخانه خود داشته است. به گفته نیروی هوایی آمریکا، این پهپاد‌ها عمدتا برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده می‌شوند، اما می‌توانند تا هشت موشک هلفایر هدایت‌شونده با لیزر را نیز حمل کنند.

اتمام تسلیحات استراتژیک در مواجهه با چین

عملیات گسترده آمریکا همچنین نگرانی برخی مقامات در فرماندهی آمریکا در منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام را برانگیخته است. به گفته منابعی که روزنامه نیویورک تایمز به نقل از آنها گزارش داده است، این مقامات در روز‌ها و هفته‌های اخیر از حجم عظیم تسلیحات دوربرد مورد استفاده فرماندهی مرکزی آمریکا علیه یمن، به ویژه موشک‌های جاسوم و تاماهاوک، شکایت کرده‌اند.

این تسلیحات در صورت وقوع جنگ با چین حیاتی خواهند بود و برنامه‌ریزان نظامی در فرماندهی آمریکا در منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام نگران هستند که عملیات فرماندهی مرکزی بر آمادگی ارتش آمریکا در اقیانوس آرام تاثیر منفی بگذارد.

به گفته جیم فین، نویسنده مؤسسه هریتج آمریکا، این کشور تا اوت ۲۰۲۴، ۱۲۵ موشک تاماهاوک شلیک کرده است که بیش از ۳ درصد از زرادخانه موشک‌های تاماهاوک آن را تشکیل می‌دهد. بر اساس محاسبات او، حداکثر تعداد موشک‌های استاندارد در انبار آمریکا (تعداد دقیق محرمانه است) ۱۱۰۰۰ موشک است.

تقابل چین و آمریکا

تا اوت ۲۰۲۴، آمریکا ۱۵۵ موشک استاندارد شلیک کرده است که حدود ۱ درصد از حداکثر موجودی آمریکا را تشکیل می‌دهد. بسته به نوع، هزینه تولید موشک‌های استاندارد بین ۲ میلیون تا ۱۲ میلیون دلار برای هر واحد متغیر است.

فین گفت: در جنگ علیه چین، این مهمات بسیار مهم هستند. درست است که یمنی‌ها تهدیدی نسبتا کوچک، کمتر توسعه یافته و کمتر مرگبار از چین هستند، اما ثابت کرده‌اند که مشکل فوری برای آمریکا و متحدانش هستند. اگر برای دفع حملات یمنی‌ها - با موفقیت محدود - صد‌ها موشک لازم باشد، برای مقابله با تهدید چین به تعداد بیشتری نیاز خواهد بود.

موفقیت محدود آمریکا در مقابل انصارالله

با وجود هزینه بالای این کارزار که تاکنون شامل هدف قرار دادن ۱۰۰۰ هدف بوده است، مقامات پنتاگون اعتراف کرده‌اند که موفقیت در نابودی زرادخانه عظیم موشک‌ها، پهپاد‌ها و پرتابه‌های یمنی‌ها تا حد زیادی محدود بوده است.

یکی از منابع مطلع از این عملیات به شبکه سی‌ان‌ان گفت: ما برخی از سایت‌ها را نابود کرده‌ایم، اما این بر توانایی یمنی‌ها برای ادامه بمباران کشتی‌ها در دریای سرخ یا سرنگونی پهپاد‌های آمریکایی تاثیری نداشته است. در همین حال، ما تمام توان خود شامل مهمات، سوخت و زمان استقرار را مصرف می‌کنیم.

کوین دونگان، دریابان بازنشسته نیروی دریایی آمریکا گفت: کسانی که می‌گویند ما به آنجا می‌رویم و هر کسی را که عنوان یمنی دارد از بین می‌بریم و پیروز می‌شویم، اشتباه می‌کنند. فرماندهان انصارالله در گذشته از بین رفته است، اما آنها همچنان مقاوم هستند. آنها بازگشته و قوی‌تر شده‌اند. بنابراین، این فقط یک جنگ یک‌باره نیست.

همچنین، تمام افراد مطلع از این عملیات، مقامات انصارالله که بدست آمریکا شهید شده‌اند را در سطح متوسط، یعنی چیزی شبیه مدیریت میانی توصیف کردند. مقامات گفتند که یکی از استثناها، مسئول عملیات پهپادی این گروه بود که در حمله ماه گذشته شهید شد.

منبع: عربی پست

دیدگاه شما
عنوان