هوش مصنوعی زبان گربه ها را ترجمه میکند!
غول فناوری چین میخواهد با کمک هوش مصنوعی صدای حیوانات خانگی را ترجمه کرده و بدین ترتیب به ارتباط میان صاحبان و حیوانات خانگی عمق بیشتری بدهد.

شرکت فناوری چینی بایدو (Baidu)، در حال کار روی سامانهای مبتنی بر هوش مصنوعی است که شاید بتواند یکی از بزرگترین اسرار زبانشناسی دنیا را رمزگشایی کند: صدای میو میوی گربهها.
طبق گزارش منتشر شده در رویترز، این شرکت اخیراً حق ثبت اختراعی را در اداره ملی مالکیت فکری چین ثبت کرده که در آن، سامانهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای ترجمه صداهای حیوانات پیشنهاد شده است.
البته هنوز مشخص نیست که این سامانه در رمزگشایی صدای واقواق سگ یا میوی گربه ها تا چه حد موفق خواهد بود. چرا که به نظر میرسد که با وجود سالها تحقیق و پژوهش، دانشمندان هنوز فاصله زیادی با درک کامل ارتباطات حیوانات دارند.
بایدو امیدوار است این سامانه بتواند با رمزگشایی و ترجمه صدای حیوانات، انسانها را به حیوانات خانگیشان نزدیکتر کند.
در اسناد ثبت اختراع این شرکت آمده است: «این سامانه میتواند باعث ارتباط احساسی عمیقتر و درک متقابل بهتر میان حیوانات و انسانها شده و دقت و کارایی ارتباطات میان گونهای را بهبود ببخشد.»
مروری بر عملکرد بایدو در چین
سخنگوی بایدو در این باره توضیح داد که این سامانه همچنان در مرحله تحقیقاتی است و این که نشان میدهد تا رسیدن به نتیجه نهایی، هنوز کار زیادی باقی است.
با این حال، بایدو تا به اینجا پیشرفت قابل توجهی داشته است. این شرکت که بزرگترین موتور جستجوی چین را نیز اداره میکند، سالهاست درزمینهٔ هوش مصنوعی سرمایهگذاری کرده و اخیراً آخرین مدل هوش مصنوعی خود را منتشر کرده است.
تلاشها برای ترجمه صدای حیوانات
البته بایدو تنها شرکتی نیست که برای رمزگشایی از ارتباطات حیوانات با انسانها، به سراغ هوش مصنوعی رفته است. به عنوان مثال، پروژه غیردولتی Earth Species Project مستقر در کالیفرنیا در حال توسعه سامانهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای ترجمه آواز پرندگان، صدای دلفینها و غرغرهای فیلهاست.
از سوی دیگر مؤسسه غیرانتفاعی دیگری به نام NatureLM نیز اخیراً موفق شده تا با دریافت ۱۷ میلیون دلار کمک مالی، برای ایجاد مدلهای زبانی مخصوص به شناسایی روشهای ارتباطی حیوانات وارد عمل شود.
پژوهشگران در عین حال میکوشند تا با استفاده از یادگیری ماشینی، به رمزگشایی صداهای کلاغها و میمونها نیز بپردازند.
گرچه به نظر میرسد هنوز سالها تا دستیابی به یک ابزار ترجمه مستقیم برای حیوانات فاصله داریم اما برخی دانشمندان از دستیابی به موفقیتهای اولیه سخن گفتهاند.
بهتازگی ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی ویرال شده که نشان میدهد سگها به کمک دکمهای روی تشکهای ششضلعی، که نوعی تختههای ارتباطی کمکی و جایگزین (AAC) هستند، با صاحبانشان ارتباط برقرار میکنند. درمورد اینکه آیا سگها واقعا در حال برقراری ارتباط هستند یا نه بحثهای بسیاری وجود دارد و دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، سندیگو، روی دو هزار سگ مطالعه میکنند تا به این بحثها پایان دهند.
سال گذشته، گروهی از پژوهشگران مرکز جستجو برای هوش فرازمینی (SETI) مدعی شدند که با یک نهنگ گوژپشت در آلاسکا مکالمه داشتهاند.
جوسی هابرد، متخصص رفتارشناسی حیوانات در دانشگاه کالیفرنیا دیویس و پژوهشگر SETI، در این باره توضیح داد: «چیزهایی که از برقراری ارتباط با نهنگها یاد میگیریم، میتواند در زمان برقرار کردن ارتباط با موجودات فرازمینی به کارمان بیاید.»
روش جدید بویدو در بهرهگیری از هوش مصنوعی میتواند راه تازهای برای درک حیوانات خانگی باشد، اما از نظر برخی هنوز قانعکننده نیست. یکی از کاربران در شبکه مجازی ویبو(Weibo) نوشته است: «با اینکه بسیار شگفتانگیز به نظر میرسد، باید دید در دنیای واقعی چطور عمل میکند.»
منبع: futurism